Sunday 14 May 2017

MANFAAT DAN KHASIAT LABU




Labu kuning adalah buah labu yang sering digunakan sebagai bahan es buah yang segar. Buah ini sering dijadikan hidangan wajib dalam setiap bulan puasa datang sebagai makanan pembuka. Warna dari labu kuning sesuai namanya, berwarna kuning dan sedikit orange seperti buah jeruk. Ukuran buahnya tidak terlalu besar, standard ukuran labu pada umumnya. Buah ini sangat menyegarkan dan penghilang dehidrasi tubuh Anda.

Kenikmatan buah labu kuning tidak mengalahkan kandungan gizinya yang lengkap untuk kesihatan Anda. Buah ini mengandung lemak, protein, kalori, beta karoten, tembaga, kalium, natrium, zat besi, fosfor, kalsium, vitamin A, vitamin C, vitamin E, vitamin K, vitamin B6, lutein, niasin, dan masih banyak gizi lainnya. Jika Anda amalkan makan buah labu kuning setiap hari, tubuh Anda tidak hanya akan menjadi sihat namun juga terhindar dari beberapa penyakit.

Agar tidak salah dalam memahami manfaat dan khasiat labu kuning, Cik Yaya berikan perincian penjelasan tentang beberapa kegunaan buah ini untuk kesihatan Anda.



1. Menyihatkan mata
Khasiat labu kuning yang pertama iaitu sebagai buah yang bisa menjadi sumber nutrisi untuk menyihatkan mata. Kandungan vitamin A dalam buah ini salah satu khasiatnya adalah membuat penglihatan Anda menjadi lebih tajam.

2. Anti radikal bebas
Khasiat labu kuning untuk menangkal radikal bebas dilakukan dengan memberikan pertahanan yang lebih ke tubuh Anda. Vitamin C dalam buah ini akan membersihkan efel radikal bebas yang berbahaya.

3. Awet muda
Khasiat labu kuning yang selanjutnya iaitu sebagai buah yang akan membuat Anda selalu tampak awet muda. Buah ini mengandung banyak vitamin dan mineral yang bagus untuk kulit sehingga mencegah penuaan dini yang terlalu cepat.

4. Mencegah hipertensi
Khasiat labu kuning yang berikut ini sangat bagus bagi Anda yang sering mengalami tekanan darah tinggi. Buah ini mampu mengawal tekanan darah Anda sehingga tetap seimbang dan tidak menimbulkan hipertensi.

5. Ubat sembelit
Khasiat labu kuning sebagai ubat salah satunya adalah mengatasi penyakit sembelit. Sembelit adalah penyakit yang menyerang pencernaan Anda. Dengan mengamalkan buah ini dengan teratur, sembelit Anda akan reda dengan perlahan.

6. Membantu pertumbuhan tulang
Labu kuning juga merupakan buah yang diperlukan oleh tulang. Hal ini karena kandungan kalsium di dalamnya dapat membuat tulang Anda sihat dan tumbuh dengan baik. Sebab itulah buah ini boleh menjadi sumber kalsium yang baik untuk pertumbuhan tulang pada anak.

7. Baik untuk gigi
Selain tulang, buah labu kuning juga disarankan untuk menyihatkan gigi. Memberus  gigi saja tidak cukup .Jika Anda masih mengamalkan makanan yang tidak sihat. Buah ini akan menutrisi gigi Anda agar lebih kuat dan sihat.

8. Mencegah kanser
Buah labu kuning dapat mencegah tubuh dari penyakit kanser. Buah ini mampu menjaga ketahanan sel dalam tubuh sehingga tidak mudah rosak. Penyakit kanser muncul disebabkan adanya sel yang rosak yang biasanya diakibatkan oleh efek radikal bebas.

9. Anti inflamasi
Labu kuning juga berfungsi sebagai makanan anti inflamasi. Buah ini dapat meredakan rasa ngeri yang Anda rasakan di beberapa bahagian tubuh. Mulalah mengamalkan buah labu.

10. Mencegah stroke
Stroke adalah penyakit lainnya yang boleh diatasi oleh buah labu kuning. Jika Anda ingin terbebas dan terhindar dari strok ini, cubalah untuk memakan buah labu ini dengan rutin. Tubuh Anda pun akan kebal dari penyakit strok.



Itulah 10 manfaat dan khasiat labu kuning untuk kesihatan yang perlu Anda ketahui. Semoga bermanfaat untuk menambah pengetahuan Anda dalam menjaga kesihatan. Pola hidup yang sihat akan lebih menguntungkan Anda nantinya di masa depan, kerana kesihatan zaman sekarang merupakan hal yang paling mahal. Selamat mencuba sayang-sayang Cik Yaya semua.


#RyoungBeauty
#khasiat labu

No comments:

Post a Comment